Da li je netko čestita osoba?

SJEME🌱

(Mt 23,23-26)

Što obično mislimo kad kažemo: To je čestit čovjek? Misli se na osobu koja je kulturna, lijepo se odijeva, lijepo govori, drži se bontona, nije nasilna ni agresivna. Jako rijetko se kaže da je čestit netko tko ne osuđuje, tko je velikodušan prema siromasima, tko govori u pravi trenutak, prave stvari i pravim tonom.

Čovjeka više zavodi vanjština, nego nutrina neke osobe. A to se često događa pri odabiru budućeg muža ili žene. Gleda se više na vanjski izgled, nego na njegovu nutrinu. Jednom sam jednoj djevojci govorio: “Monica, nemoj se udati za tog čovjeka, on je licemjer!”. Ali ona nije prihvatila moj savjet, rekavši da lijepo izgleda. Koju godinu kasnije razveli su se. Mi mnogo puta gledamo izgled, ali Gospodin gleda srce, tj. nutrinu osobe. Neka osoba izvana može djelovati čestita, a njeno srce je puno zlih osjećaja.

Što treba učiniti za očistiti unutrašnjost čaše, tj. očistiti srce? Po meni, ove tri stvari:

  1. Sakrament ispovijedi. Ne mogu nikako zaboraviti kad me je jedan prijatelj zamolio da ga ispovijedim, te je započeo: “O. Lorenzo, znam da me cijeniš kao dobru osobu, ali došao je trenutak u kojem ti želim razotkriti svu zloću koja prebiva unutar mene”. Tijekom ispovijedi temeljito je pokazak sve svoje licemjerne osjećaje kojih je bio pun. Naravno, nakon ispovijedi sam ga cijenio i ljubio više nego prije. Iskrena ispovijed zadaje smrtni udarac oholosti.
  2. Obraćenje. Čvrsta volja da se više ne prikazujemo dobrima, već da se trudimo to biti. Zato kad se ispovijeda sa suzama u očima, pokajnik kaže: “Dosta s lažima! Želim živjeti u istini!”.
  3. Povjerenje u Božje milosrđe koje se objavilo u Isusu Kristu. Neka danas i uvijek moja i tvoja molitva bude: “Gospodine, daj mi čisto srce!”. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo, od Družbe Otaca Božanskog Poziva)